Termék keresés

Kategóriák

 

 

állatparadicsom kép 402

Facebook

 
„A kutya füttyszóra ott terem melletted, a macska átveszi az üzenetet, majd elegánsan visszaüzen.”

Mary Bly

Ugrás az állateledel webáruház főoldalára

Itt kereshetsz részletesen állati webshopunkban:

Állati ajánlatok és különleges termékek!

Vinaora Nivo Slider

A kutya intelligenciája

A kutya intelligenciája

wwwfeminahuA kutyák képesek tanulni, alkalmazkodni a környezethez. A kutya falkában élő állat, és mint ilyen, könnyen megérti a környezetében az emberek (és állatok) közötti társadalmi kapcsolatot, hierarchiát. Az emberrel együtt töltött évezredek alatt a kutya és az ember megtanult együtt dolgozni. A kutyák képesek a gazdájukat utánozva tanulni, illetve a megfigyelt cselekvést a saját lehetőségeikre alkalmazni (amit a gazda a kezével csinált a kutya a szájával, vagy fordítva).  Az együttélés során megfigyeli a gazdáját, és szinte olvas a gondolataiban, apró viselkedési jelekből igen pontosan meg tudja becsülni a gazda terveit, illetve, ha megoldhatatlannak tűnő feladattal szembesül – ellentétben a farkassal –, képes gazdája segítségét kérni. A kutya a csecsemőkhöz hasonlóan felismeri az ember kommunikációs szándékát. A farkassal és a csimpánzzal ellentétben a kutya szemének ínhártyája („szeme fehérje”) általában fehér színű, ezért a szemállása, tekintetének iránya jól felismerhető, így a kutya és az ember képes követni egymás tekintetét, illetve utasítást, információt tud egymásnak átadni a tekintetével.

 A népszerűsítő irodalomban a kutya intelligenciáját gyakran különböző korú csecsemőkhöz szokták hasonlítani. Ez azonban gyakran félrevezető, mivel a különböző képességek összehasonlítása alapján eltérő eredményekre vezet.

Ausztrál kutatók megfigyelése szerint a fogságban tartott dingók képesek eszközhasználatra: egy magasan levő tárgyat úgy értek el, hogy a kennelben található állványt odahúzták és arra felmásztak.

Amerikai kutatók számos, kutyákkal kapcsolatos vizsgálatot foglaltak össze, ennek során kiderült, hogy kedvenceink képesek összetett problémákat megoldani, és jobban hasonlítanak az emberhez és az emberszabásúakhoz, mint azt eddig gondoltuk.

„Arra voltunk kíváncsiak, hogy hogy hogyan gondolkodnak, és mivel magyarázható néha különös magatartásuk” - fogalmaztak a kutatók. - „Megdöbbentő az a kreativitás és spontaneitás, ami ahhoz talán nem elég, hogy Einsteinnel felvegyék a versenyt, de mindenképpen emberszerűvé teszi őket.” A viselkedési vizsgálatok szerint a kutyák mentális képességei felérhetnek egy két-két és fél éves gyermek szellemi teljesítményével.

Az egyes kutyafajok intelligenciája eltérő, és a tenyésztés részben meghatározza a képességeket. Kutyáknál három fő tengely különböztethető meg, ha intelligenciáról beszélünk: az ösztöni (hogy mire született), az adaptív (hogy a környezet hatására hogyan javul a problémamegoldó képessége), és munka- és fegyelmi (az iskolai tanulásnak megfelelő) gondolkodás.

Ami a nyelvi képességeket illeti: egy átlagos kutya 165 szót képes megtanulni, de a legjobb ebek 250 szavas „szókinccsel” rendelkezhetnek. Tudnak számolni négyig vagy ötig, és felismernek olyan hibákat, hogy 1+1=1 vagy 1+1=3.

Térbeli megoldó gondolkodásukra jellemző, hogy képesek megtanulni kedvelt tárgyaik helyét, az oda vezető legrövidebb utakat, és egyszerű szerkezetek vezérlését. Egyes szimbolikus szavakhoz is jelentést tudnak kapcsolni azáltal, hogy egyszerűen hallgatják gazdájukat, és nézik annak gesztikulációját.

Játék során félre tudnak vezetni más kutyákat és embereket is azért, hogy jutalomhoz jussanak. Majdnem olyan jól verik át az embert, mint ahogy az ember tudja becsapni a kutyákat.

Ez több, mint elgondolkodtató!

Forrás: http://hu.wikipedia.org/

           http://informed.hu/

           http://femina.hu/

Megbízható Webáruház

Kosár

 x 
A kosár üres

Böngészés

Lyoness

Lyoness logo

Pick Pack Pont

Pick Pack Pont

  

 

állatparadicsom kép 198

 

Partnereink

Partnerek