Termék keresés

Kategóriák

 

 

állatparadicsom kép 63

Facebook

 
"Akármilyen rövid a pillanat, mely része a mellettünk élő állatok életének, felélénkíti a miénket, és minden szempontból jobbá, tartalmasabbá teszi azt."

John Muir

Ugrás az állateledel webáruház főoldalára

Itt kereshetsz részletesen állati webshopunkban:

Állati ajánlatok és különleges termékek!

Vinaora Nivo Slider

A Kutya Etetése: Tápanyagok

kutyusokA MEGFELELŐ TÁPLÁLÁS az egyik legfontosabb tényező az állatok kiváló egészségi és fizikai állapotának megőrzése szempontjából. Mind a táplálkozási szakértőknek, mind az állatorvosoknak az a meggyőződésük, hogy kizárólag az olyan eledel lehet megfelelő a kutyák számára, amely egyedi adottságaikat is figyelembe veszi: méretüket, életkorukat és fizikai állapotukat. Egy teljes értékű eledel legfontosabb jellemzője, hogy az összetevők olyan kiegyensúlyozott kombinációját nyújtja, amely megfelelő mennyiségben tartalmaz fehérjéket, zsírokat (beleértve a többszörösen telítetlen omega 6 és omega 3 zsírsavakat), szénhidrátokat, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat. Ezen összetevők optimális mennyiségben történő rendszeres fogyasztása biztosítja a kiegyensúlyozott energia ellátást, a növekedéshez, a regenerációhoz, és a szaporodáshoz szükséges építő anyagokat, továbbá elősegíti az immunrendszer megfelelő működését. Ezek mindegyike elengedhetetlen az állatok kiváló fizikai állapotának megőrzéséhez.

A kutyáknak olyan eledelre van szükségük, amely a következő hat fő tápanyagból áll: fehérje, zsírok, szénhidrátok, rost, vitaminok és ásványi anyagok. Minden tápanyagnak fontos szerepe van az állatok szervezetének működésében.

kajákA FEHÉRJÉK egyrészt a szervezet fő építő anyagai, másrészt energiát biztosítanak számára. Számos enzim és hormon, amely az alapvető fiziológiai és metabolikus funkciókért felelős a szervezetben, szintén fehérje. A fehérjék felelősek az izomzat erősítésért, a növekedésért. Sok fehérjét találunk az alábbi élelmiszerekben: hús, tojás, hal, állati belsőségek. Lehet állati vagy növényi eredetű, de a növényi fehérjékből bizonyos összetevők hiányoznak, ami a megfelelő fejlődéséhez kell az állatnak. Az állati és a növényi fehérjéket összehasonlítva megállapítható, hogy az állati forrásból származó fehérjéket a kutya szervezete könnyebben megemészti, közel 90-95%-ban hasznosítani tudja. Ez az arány a növényi fehérjék esetén csupán 60-70%. Tehát az állati eredetű fehérje az előnyös. Sérülés, betegség esetén általában több fehérjére van szüksége az állatnak. A fehérjehiányra utalhat a matt szőrzet, kevesebb testsúly. Veseelégtelenség esetén kevesebb, de jobb minőségű fehérjeforrás segíti kedvencünk gyógyulását. Mint mindenből, a túl sok fehérje sem jó, pl. nagytestű kutyáknál a csontozat fejlődési rendellenességeihez vezethet, meg kell tehát találni az ideális egyensúlyt.

Mindig nézzük meg, hogy milyen forrásból származik az adott fehérje, azaz milyen minőségű fehérjét tartalmaz a táplálék. A fehérjék százalékos arányának feltüntetése a csomagoláson, még nem jelenti azt, hogy az adott táp megfelelő számunkra. Sokféle forrásból, különböző összetevőkből kinyert fehérjéknek ugyanis más és más a hasznosíthatósága az állat számára. Pl. ha az adott tápban található 20% fehérje, de ez állati melléktermékekből nyerték ki, akkor a kutya közel sem tud ennyit felhasználni belőle, mintha ugyanez a százalék húsból lett volna kivonva.

kaják2A ZSÍROK (beleértve a többszörösen telítetlen omega 6 és omega 3 zsírsavakat) a szervezet leghatékonyabb energiaforrásai, mivel egy gramm zsír kétszer annyi kalóriát biztosít, mint egy gramm fehérje vagy szénhidrát, tehát a munkakutyáknál rendkívül fontos elsődleges tápanyag. A foszfolipidek (bizonyos zsírfajták) a sejtfalak és a sejthártyák legfontosabb alkotórészei. Ezen kívül a zsír szigeteli a testet, és védi a belső szerveket. Pozitív hatással vannak a csillogó szőrzetre és az egészséges bőrre. Vannak zsíroldékony vitaminok (A, D, E, K), melyek csak zsírban képesek feloldódni. Az takarmány ízletességében is fontos szerepet játszik, de ügyelnünk kell rá, hogy túlzott bevitele elhízáshoz vezethet. A zsírsavak arányának gondos kiválasztása több okból is alapvetően fontos. Étvágyfokozó hatásuk mellett, esszenciális zsírsavakkal járulnak hozzá állataink egészséges étrendjéhez. Amikor a zsírokról esik szó, meg kell említenünk az Omega 3, illetve az Omega 6 zsírsavakat. Az Omega 6 fontos az egészséges bőr, a szőrzet és az izomzat fejlődésének érdekében. Emellett segíti az idegrendszer működését, és biztosítja a szem és a látás élességét. Az ideális az, ha a táplálékban egymáshoz viszonyítva 1:5 arányban találhatóak meg, így megfelelően tudnak hasznosulni. Érdekes adat, hogy a napraforgó olajnak magas az Omega 6 tartalma, ugyanakkor Omega 3 zsírsavat egyáltalán nem tartalmaz. Magas Omega 3 zsírsav tartalom a halakból származó zsírokban található meg.

kaják3A SZÉNHIDRÁTOK a kutyák és macskák számára a szénhidrátok jelentik a másik fő energiaforrást. A szénhidrátok azonnal felhasználható energiával látják el az állatokat. Szétbonthatjuk emészthető szénhidrátokra (ilyen például a rizskeményítő), melyek könnyen elérhető energiaforrásként szolgálnak, illetve nem emészthető szénhidrátokra (ilyen például az étkezési rost), amelyek a bélmozgás optimalizálásával fontos szerepet játszanak az emésztőszervek megfelelő működésének fenntartásában. Fontos, hogy könnyen emészthető és megfelelő mennyiségű szénhidrátot adjunk kedvencünknek, figyelembe véve az életkort, nemet és az aktivitást is. Hasznos szénhidrát pl.: rizs, kukorica, búza. Ezek közül is a rizs a legkönnyebben emészthető szénhidrát.

kaják4ROSTOK az emésztés és felszívódás segítői. A kiegyensúlyozott étrendben nagyon fontos a megfelelő mennyiségű rost bevitele, mivel ez segít továbbítani az elfogyasztott ételt a bélcsatornában. A kutyának kb. 3-5% rostra van szüksége. Rizs, búza, kukorica és más növényekben, gyümölcsökben találkozhatunk vele.

A VITAMINOK a test számos metabolikus és enzimatikus folyamatában vesznek részt, fenntartva a szervezet szabályos működését. A vitaminok lehetnek vízben- (C-, B-vitaminok) vagy zsírban oldódóak (A-, D-, E- és K-vitaminok). A vitaminok a helyes táplálkozás alapkövei, mivel a szervezet biokémiai reakcióit irányítják. Hiányuk néha nehezen felismerhető, néha szemmel látható legyengüléshez vezet. A megfelelő mennyiségű napi vitaminbevitel gondoskodik állatai megfelelő életfunkcióiról. A vitaminok a látás, a csontok fejlődése, az anyagcsere folyamatok működése, az egészségmegőrzés érdekében kiemelten fontosak.

AZ ÁSVÁNYI ANYAGOK minden, a szervezetben végbemenő folyamatban szerepet játszanak, ezen túlmenően építő elemekként hasznosíthatóak (pl. a kalcium és a foszfor a csontokban). Segítik a szervezet kórokozókkal szembeni védekezését azáltal, hogy támogatják az immunrendszert (szelén), elősegítik az oxigén szállítását a vérben (vas), illetve a bőr regenerálódását (cink). A fogak és a csontok egészségét a kalcium, a foszfor, és a magnézium biztosítja. Emellett az alábbi ásványi anyagok azok, melyekre szüksége van a kutyának: kálium, ólom, vas, cink, jód, króm, nikkel, nátrium, klór, kobalt, mangán, molibdén, jód, króm, szelén.

 

És végezetül, de nem utolsósorban a VÍZ egyike a legfontosabb összetevőknek, mivel szállítóeszközként szolgál, befolyásolja a tápanyagok emésztését, valamint a bomlástermékek (metabolitok) kiválasztását. Számos bioaktív anyag oldószere, hő szabályozó funkciót tölt be, valamint szerepet játszik a hidrolízisben, amely a szervezet egyik létfontosságú biokémiai reakciója. Számos vitamin is vízben oldódik. Víz nélkül nincs élet, tehát rendkívül fontos, hogy kedvencünknek mindig biztosítsunk elegendő mennyiségű friss ivóvizet.

Forrás:

http://www.dogvital.hu/dogvital/alapanyagok

http://www.farmina.hu/farmina/alapanyagok

http://www.kutyatippek.hu/Tapanyagok

Képek:

http://abyhungary.hu/, http://www.hazipatika.com/, http://www.tartos-fogyas.com/, http://www.novagyok.hu/, http://www.goldenretri.hu/

Megbízható Webáruház

Kosár

 x 
A kosár üres

Böngészés

Lyoness

Lyoness logo

Pick Pack Pont

Pick Pack Pont

  

 

állatparadicsom kép 64

 

Partnereink

Partnerek