Termék keresés

Kategóriák

 

 

állatparadicsom kép 10

Facebook

 
"Az ókorban a macskákat Istenként tisztelték... és ezt ők sosem felejtik el..."

Ismeretlen

Ugrás az állateledel webáruház főoldalára

Itt kereshetsz részletesen állati webshopunkban:

Állati ajánlatok és különleges termékek!

Vinaora Nivo Slider

Ünnepi veszélyforrások: Veszélyes ételek

kutyusokKözelednek az ünnepek, ilyenkor házi kedvenceink is könnyebben elcsenhetnek ezt-azt az ünnepi asztalról, vagy a gyerekek kikészített csizmácskáiból. Érdemes azonban nagyon résen lenni, az állatoknak ugyanis halálos is lehet, ami nekünk finom ínyencség!

Elkerülendő ételek:

Csokoládés: Az ünnepek körül édességekhez is hozzájuthatnak kedvenceink. A bejglitől, szaloncukortól és egyéb édességektől célszerű óvni kutyánkat. A csokoládé és a kakaó pedig akár halálos mérgezést is okozhat nagyobb adagban. A csokoládé a többek közt egy teobromin nevezetű vegyületet is tartalmaz, amely hasonló stimuláló hatású szer, mint a koffein. A teobromin a központi idegrendszerre, a keringésre, szívre és érrendszerre is hatással van, ezen kívül enyhén megemeli a vérnyomást is. Már kis adagban is halálos mérgezést okozhat élénkítő és izgató hatása miatt. Kis mennyiségű csokoládé hatására a kutya felélénkül, föl-alá rohangál a lakásban, az udvaron, izgatottabb, nyugtalanabb lesz. Nagy mennyiségek hatására idegrendszeri zavarok lépnek fel. A kialakult szívritmuszavar válhat végzetessé. A hosszú távon, kis mennyiségekben adott édességek mellékhatása pedig az elhízás.

Hagyma: A hagymában, fokhagymában található egyik kéntartalmú molekula felelős a mérgező hatás kialakulásáért. A vörösvérsejteket támadja, “kevésvérűséget” (anémiát) okoz. Hatása csak tartósabb fogyasztása után jelentkezik: három napig kell testtömeg kilogrammonként 30 gramm hagymát elfogyasztania kutyánknak, hogy abból baja legyen. Macskák esetében hagymaport tartalmazó bébiétel elfogyasztása után írtak le mérgezést a szakirodalomban.

Élesztő: Igen veszélyes anyag, hiszen a test magas hőmérséklete hatására a gyomorban kelésnek indul, ami közben mérete megsokszorozódik, így felfúvódást, hasi görcsöket, bélelzáródást okozhat. Emellett a kelés közben etanol (alkohol) képződik, ami szintén káros hatással van az ehhez nem szokott kutyánkra, macskánkra.

Zsíros, sós ételek: Az ilyen élelmiszerek bár bizonyára tetszenek az állatoknak, de hasmenést okoznak.

A kocsonyából a disznókörmöt tilos odaadni, mert azt egyben nyelik le, ami bélelzáródást okozhat. A csülökcsont fejét ugyancsak nem tanácsos kutyának adni, a bőrkét is csak kis mennyiségben. A bordacsontok (oldalas) beékelődhetnek a felső szájpadlás kétoldali fogai közé. A halat nem igazán szálkázzák ki a kutyák. A sültpulyka combcsontja erősebb, mint a csirkecsont és szálkásan törik, ezt sem tanácsos kutyáknak adni.

Mazsola, szőlő: Bizonyos szőlőfajták kutyákban veseelégtelenséget okozhatnak. A pontos hatásmechanizmus a mai napig nem tisztázott, azonban jobb vigyázni.

Dohány: A családi ünnepek alkalmával magára hagyott cigaretták, szivarok érdekesek lehetnek egy kutya szemén keresztül, megkóstolásukért azonban nagy árat fizetnek: 1-2 cigaretta, vagy szivar lenyelése hamar súlyos tünetekhez vezet: az állat kapkodja a levegőt, nyálzik, hányás, hasmenés előfordulhat. Súlyos esetben az incidens az állat halálához is vezethet.

 

Az ünnepek alatt is próbáljuk betartani a kutya szokásos (ünnepek előtti), napi étkezéseit. Hiába néznek olyan szépen ránk, ne engedjünk a csábításnak és ne adjunk mindenféle ételt kedvencünknek. Figyeljünk arra, hogy az asztalon ne hagyjunk felügyelet mellett ételt, mert könnyen a kutya gyomrában landolhat. Ha betartjuk a kutya általános étkezési szokásait és figyelünk kedvencünkre, akkor nem lehet gond.

kutyusok

Forrás: http://vetnetinfo.com/, http://kutya.hu/, http://www.allatportal.hu/

Képek forrása: http://szeged.hu/, http://kepguru.hu/

Megbízható Webáruház

Kosár

 x 
A kosár üres

Böngészés

Lyoness

Lyoness logo

Pick Pack Pont

Pick Pack Pont

  

 

állatparadicsom kép 28

 

Partnereink

Partnerek